4 Ιουλίου | Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα

Studio Μεγάρου Χορού Καλαμάτας | 21:00 | Εισιτήριο 7 & 5 €

 

Ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά

ARTéfacts ensemble, μουσική Στάθη Γυφτάκη

Guido De Flaviis – σαξόφωνο

Σπύρος Τζέκος – κλαρινέτο

Ηλίας Σδούκος – βιόλα

Θοδωρής Βαζάκας – κρουστά

Βαγγέλης Σταθουλόπουλος – φλάουτο

Αλέξανδρος Μποτίνης – βιολοντσέλο

Νίκος Τσουκαλάς – κοντραμπάσο

Ευγένιος Ζιμπάι – βιολί

Φωτεινή Μπάνου  – αφήγηση

Λουίζος Ασλανίδης – σκηνοθετική επιμέλεια

 

Το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα» είναι ένα πασίγνωστο παραμύθι του γνωστού «παραμυθά» Christian Andersen. Η άμεση σχέση του με τη μουσική, μέσω του αληθινού και του «ψεύτικου» αηδονιού, έδωσε αφορμή για πολλαπλές «μουσικές» ερμηνείες τα τελευταία 100 χρόνια. Η προσέγγιση του Στάθη Γυφτάκη βασίστηκε στην ιδέα των Artefacts Ensemble για τη δημιουργία ενός «μουσικού» παραμυθιού που θα έχει ως στόχο να φέρει τα μικρά παιδιά σε επαφή με σύγχρονα μουσικά ιδιώματα και ιδιωματικές γραφές. Η μουσική δεν είναι ιδιαίτερα τολμηρή, αλλά προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στο «εύηχο» και το «πρωτοποριακό».

Το Αηδόνι συνομιλεί μέσω του φλάουτου με τον βασιλιά, με τους υπηρέτες, με ένα μικρό κοριτσάκι, με τον χάρο, με τον αστείο αρχιθαλαμοφύλακα, με τη μαγείρισσα, ακόμα και με το «ψεύτικο» αηδόνι του βασιλιά.

Οι Artefacts και η ηθοποιός Φωτεινή Μπάνου καταφέρνουν να κρατούν το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά και των μεγάλων με χιούμορ, σπιρτάδα και πρωτότυπες ιδέες!

Το σύνολο ARTéfacts ensemble, ιδρύθηκε το 2007 στην Αθήνα και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση τον Ιανουάριο του 2008. Λειτουργεί με έναν βασικό πυρήνα 6 μελών και έναν σταθερό κύκλο εξωτερικών συνεργατών, μουσικών αλλά και καλλιτεχνών από διάφορους τομείς.

Επιδιώκει να ανακαλύπτει και να ερμηνεύει το σύγχρονο ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα μια νέα οπτική στην παρουσίαση του, διευρύνοντας την έννοια της μουσικής συναυλίας και εξερευνώντας τις εκφραστικές δυνατότητες της σημερινής multi-media παράστασης.

Η ευέλικτη δομή του, αλλά κυρίως η παρουσία σκηνοθέτη στον πυρήνα των μελών του, του προσδίδει ποικίλες δυνατότητες για μια πιο φρέσκια, προσιτή και πλούσια παρουσίαση του σύγχρονου ρεπερτορίου.

Το σύνολο πραγματοποιεί συναυλίες και παραστάσεις με πολυμέσα, σε διάφορες αίθουσες και φεστιβάλ στην Αθήνα, την περιφέρεια και το εξωτερικό. Στη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική του πορεία,  το ARTéfacts ensemble έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εναλλακτική Σκηνή Ε.Λ.Σ., Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Πολυχώρος AN-ART, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Κινηματογράφος «ΤΡΙΑΝΟΝ», Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ABOUT, BIOS,  Εμπρός, ΚΟΘ Underground, Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Πορτοχελίου. Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί στη Γαλλία (Στρασβούργο 2013, Ρεμς 2016), την Ουγγαρία (Βουδαπέστη 2017), την Κύπρο (Λεμεσός 2018) και την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη 2019). 

Ειδικά για το σύνολο, έχουν συνθέσει έργα οι Maurilio Cacciatore, Στάθης Γυφτάκης, Νικόλας Τζώρτζης, Δημήτρης Ανδρικόπουλος, Balazs Horvath, Branka Popovic, Laurent Durupt, Cassandra Miller, Doina Rotaru, Cornelis de Bondt, Grzegorz Marciniak, Ofir Klemperer, Θανάσης Δεληγιάννης, Παναγιώτης Κόκορας , Εσθήρ Λέμη, Γιάννης Κυριακίδης, Κορνήλιος Σελαμσής, Μάνος Βεντούρας, Κώστας Τζέκος, Tolga Tüzün, Anil Berk Zamandar, Asli Kobaner, Aslıhan Kabukçu, Can Memişoğulları, Ceren Sepçi, Deniz Can Barış, Emir Can  Pehlivan, İpek Ektas, Kristina Golubkova.

Τον Απρίλιο 2015 κυκλοφόρησε από την puzzlemusik την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο ”THIVA Km102” σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. ΑΜΑΚΑ με έξι νέα έργα για ηλεκτρονικά και σύνολο, γραμμένα ειδικά για το ARTéfacts ensemble  και το πρότζεκτ “PAROL! Writing and art beyond walls, beyond borders”.

Τον Σεπτέμβρη 2016 κυκλοφόρησε και η ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης «Συγκατοίκηση» με τον Κωνσταντίνο Βήτα, σε παραγωγή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών».

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του συνόλου: www.artefactsensemble.gr

Ο Στάθης Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1967. Σπούδασε πιάνο με τη Ντόρα Μπακοπούλου (Δίπλωμα με Άριστα και Ειδική Διάκριση) και σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου (Δίπλωμα με Άριστα και Α' Βραβείο).

Έργα του έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ρωσία, Βέλγιο, Η.Π.Α., Πορτογαλία, Αυστρία, Ολλανδία) μεταξύ άλλων από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Συγκρότημα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Arcadian Woodwind Quintet, το Duo Palmos, το ARTéfacts ensemble, τη Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων “Danubia”, τη Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Έργα του έχουν επιλεγεί και διακριθεί σε εργαστήρια σύγχρονης μουσικής και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Πολλά από τα έργα του έχουν παρουσιαστεί ή παραγγελθεί από σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου του Βόλου, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το φεστιβάλ «Η Ελλάδα στο Μιλάνο», το «Φεστιβάλ Μεσογειακών χωρών» στην Κωνσταντινούπολη κ.α.

Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας από το 2003 ως το 2009 και από το 2015 έως σήμερα.

Από το 2017 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.

Διδάσκει πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ από το 2013 ως το 2018 διετέλεσε και μέλος του ΔΣ της Ένωσης.

Ζει μόνιμα στην Καλαμάτα και είναι ιδρυτικό μέλος των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας.

 

©Στέλιος Κρητικάκης

Μέγας Χορηγός:
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
Διοργανωτές:
Αποκλειστικός Δωρητής:

© 2019 by International Kalamata Music Days