29 Αυγούστου Strings in Motion – Ορχήστρα Δωματίου

Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας | 21:00 | Είσοδος Ελεύθερη

 

Η 1η συναυλία της ακαδημίας εγχόρδων “Strings in Motion” με μαθητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Mozarteum του Salzburg. Στο πλαίσιο του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού και υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 

J. HAYDN (1732 – 1809), Κουαρτέτο No. 3 σε Ρε μείζονα, Έργο 1, No. 3, Hob. No. III:3
Minuet & Presto
Στέλιος Μαστρογιάννης & Nicolas Mair – βιολί, Marinus Kreidt – βιόλα, Kim Mair – βιολοντσέλο
 
Ι. ΤΖΑΝΑΚΟΣ (1986 – ), «Κομμάτι πάνω σε μέλος του Πέτρου του Πελοπονησίου» για σύνολο εγχόρδων
Ιάσωνας Τζανάκος – σόλο βιολί

J. S. BACH (1685 – 1750), Σουίτα για βιολοντσέλο σόλο σε Ντο μείζονα, BWV 1009
Prelude, Sarabande & Gigue
Cristina Basili – βιολοντσέλο

W. A. MOZART (1756 – 1791), Sinfonia Concertante για βιολί, βιόλα και έγχορδα, KV 364,

Andante & Presto
Στέλιος Μαστρογιάννης – σόλο βιολί, Marinus Kreidt – σόλο βιόλα
 
P. I. TSCHAIKOWSKI (1840 – 1893), Valse Scherzo για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων  
Denis Vasylynets – σόλο βιολί


- ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ -
 

Ι.ΤΖΑΝΑΚΟΣ (1986 – ), «Οι περιπέτειες μιας ανέμελης πέτρας» για σολο βιολί και κουαρτέτο εγχόρδων
Στέλιος Μαστρογιάννης – σόλο βιολί
 
N. ROTA (1911 – 1979), Concerto per archi
Preludio, Scherzo & Finale

ΜΕΛΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ:

ΠΡΩΤΑ ΒΙΟΛΙΑ:

Χρήστος Κανέτης, Edgardo Carone, Therese von Bemberg, Στέλιος Μαστρογιάννης, Denis Vasylynets, Nicolas Mair

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΙΟΛΙΑ:

Ιάσωνας Τζανάκος, Juan Sosa, Cecilie Kamelreiter, Carmen Mair, Burgi Bläeul, Philip Kesmarki, Victoria Hendel

 

ΒΙΟΛΕΣ:

Sergej Havrylyuk, Marinus Kreidt, Θοδωρής Σαμαράς

 

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΑ:

Cristina Basili, Δημήτρης Λάμπος

 

ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ:

Μάρκος Βαρελάς

Η ακαδημία εγχόρδων “Strings in Motion” είναι ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό πρότζεκτ το οποίο, συνδυάζοντας masterclass, workshop και συναυλίες, επιτρέπει στους συμμετέχοντες και στους ακροατές να «γευτούν» με μοναδικό τρόπο τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μουσικής ερμηνείας. Στόχος των masterclass είναι να προσφέρουν σε φοιτητές και απόφοιτους βιολιού, βιόλας και βιολοντσέλου μια διεύρυνση του ρεπερτορίου τους, ολοκλήρωση των τεχνικών και μουσικών δεξιοτήτων τους, καθώς και εμπειρία στη μουσική συνόλων. Η καθηγητές και οι φοιτητές εμφανίζονται από κοινού πάνω στη σκηνή και είναι συχνό τα έργα να παρουσιάζονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες των masterclass. Οι νέοι και νέες μουσικοί κερδίζουν μέσω αυτού πολύτιμη και πολύπλευρη εμπειρία επί της σκηνής.

Στο επίκεντρο του πρότζεκτ βρίσκονται το Κρατικό Κονσερβατόριο του Innsbruck και το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο: το καλοκαίρι στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, και τον χειμώνα στο Toblach (Νότιο Τιρόλο, Ιταλία) με την υποστήριξη των τοπικών αρχών του Τιρόλου και του Νότιου Τιρόλου. Από το 2015 υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τη Dr. Martha Walther-Bauer και επίσης από την Arianne Condellis.

Μέρος του πρότζεκτ είναι η ενεργή καλλιτεχνική ανταλλαγή στα πλαίσια του Euregio (Τιρόλο, Νότιο Τιρόλο, Τρεντίνο, Νότια Βαυαρία), καθώς και διεθνείς συνεργασίες με το Μεξικό και την Ουκρανία.

Παράλληλα με τις συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν masterclass και σεμινάρια από τις 17 με 24 Αυγούστου στην Μάνη (Mani Sonnelink) και από τις 25 με 31 Αυγούστου στην Καλαμάτα (Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας).

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Κανέτης, Anita Mitterer

Διδασκαλία:

Χρήστος Κανέτης, βιολί

Anita Mitterer, βιόλα

Βοηθοί:

Cristina Basili, βιολοντσέλο

Ιάσων Τζανάκος, βιολί

Ο σολίστ, μουσικός δωματίου και παιδαγωγός Χρήστος Κανέτης παίζει ένα βιολί του Giovanni Grancino από το 1697. Διδάσκει βιολί, βιόλα και μουσική δωματίου στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και στο Κρατικό Κονσερβατόριο του Innsbruck, Αυστρία.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών και στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1984 αποφοίτησε από το Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με τους Dorothy DeLay, Felix Galimir και μέλη του the Juilliard String Quartet.

Έχει παρακολουθήσει masterclass με τους Sandor Vegh, Ferenc Rados, Josef Gingold and Itzak Perlman.

Διακεκριμένος σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall και έχει παίξει εκτενώς στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α, στη Νότια Αμερική και στον Καναδά ως σολίστ με ορχήστρα και ως μουσικός δωματίου με αναγνωρισμένους μουσικούς, όπως οι Michael Webster, André Watts, Alfons Kontarsky, Rolf Plagge, Emil Rovner και Enrico Bronzi.

 

Η Anita Mitterer διδάσκει βιολί, βιόλα και μουσική δωματίου στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg από το 1992. Σπούδασε με τους Jürgen Geise, Antonin Moravec και Thomas Christian.
Για πάνω από 20 χρόνια ήταν η αρχιμουσικός του Baroque Ensemble of Salzburg και υπήρξε για πολύ καιρό σημαντικό μέλος του συνόλου Concentus Musicus του Nikolaus Harnoncourt. Η Anita Mitterer είναι η βιολίστα του διάσημου αυστριακού συνόλου Quatuor Mosaiques, το οποίο είναι γνωστό ως το πιο διακεκριμένο κουαρτέτο με όργανα εποχής. Με το συγκεκριμένο κουαρτέτο έχει παίξει σε διάσημους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ του κόσμου. Το σύνολο Quatuor Mosaiques χαίρει, επίσης, μιας εκτενούς δισκογραφίας που εκτείνεται από το κλασσικό βιενέζικο ρεπερτόριο μέχρι τη μουσική γνωστών συγχρόνων συνθετών.

Μέγας Χορηγός:
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
Διοργανωτές:
Αποκλειστικός Δωρητής:

© 2019 by International Kalamata Music Days