30 Αυγούστου "Chamber Music Delight" και νέοι σολίστ

Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας | 21:00 | Είσοδος Ελεύθερη

 

Η 2η συναυλία της ακαδημίας εγχόρδων “Strings in Motion” με μαθητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Mozarteum του Salzburg. Στο πλαίσιο του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού και υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

W. A. MOZART (1756 – 1791), Κουαρτέτο σε Σολ ελάσσονα για πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο, KV 478, Allegro
Γιάννης Σύμκο – πιάνο, Therese von Bemberg – βιολί, Marinus Kreidt – βιόλα, Δημήτρης Λάμπος – βιολοντσέλο

H. WIENIAWSKI (1835 – 1880), Καπρίτσια 2 & 4 για δύο βιολιά, Έργο 18
Edgardo Carone & Juan Sosa – βιολί  

E. GRIEG (1843 – 1907), Σονάτα για βιολί και πιάνο No. 1, Op. 8
Allegro molto vivace
Juan Sosa – βιολί, Shiori Suda – πιάνο

A. DVOŘÁK (1841 – 1904), Πιάνο Τρίο No. 4 σε Μι ελάσσονα, Έργο 90, B. 166 (Dumky)
Lento maestoso — Allegro quasi doppio movimento
Shiori Suda – πιάνο, Therese von Bemberg – βιολί, Cristina Basili – βιολοντσέλο

J. BRAHMS (1833 – 1897), Σονάτα για βιόλα και πιάνο σε Φα ελάσσονα, Op. 120 No.1
Allegro appassionato
Sergej Havrylyuk – βιόλα, Γιάννης Σύμκο – πιάνο

B. SMETANA (1824 –1884), Κουαρτέτο Εγχόρδων No. 1, JB 1:105
Allegro vivo appassionato
Edgardo Carone & Juan Sosa – βιολί, Sergej Havrylyuk – βιόλα, Cristina Basili – βιολοντσέλο

I. STRAVINSKY (1882 – 1971), Pas de deux divertimento
Adagio, Variation, Coda
Στέλιος Μαστρογιάννης – βιολί, Shiori Suda – πιάνο

H. VIEUXTEMPS (1820 – 1881), Σονάτα σε Σι ύφεση μείζονα για βιόλα και πιάνο, Έργο 36, Barcarolla
Marinus Kreidt – βιόλα, Γιάννης Σύμκο – πιάνο

M. SKORYK (1938 – ), Καρπάθια Ραψωδία για βιολί και πιάνο (σε στιλ του F. Liszt)
Denis Vasylynets – βιολί, Shiori Suda – πιάνο

Η ακαδημία εγχόρδων “Strings in Motion” είναι ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό πρότζεκτ το οποίο, συνδυάζοντας masterclass, workshop και συναυλίες, επιτρέπει στους συμμετέχοντες και στους ακροατές να «γευτούν» με μοναδικό τρόπο τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μουσικής ερμηνείας. Στόχος των masterclass είναι να προσφέρουν σε φοιτητές και απόφοιτους βιολιού, βιόλας και βιολοντσέλου μια διεύρυνση του ρεπερτορίου τους, ολοκλήρωση των τεχνικών και μουσικών δεξιοτήτων τους, καθώς και εμπειρία στη μουσική συνόλων. Η καθηγητές και οι φοιτητές εμφανίζονται από κοινού πάνω στη σκηνή και είναι συχνό τα έργα να παρουσιάζονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες των masterclass. Οι νέοι και νέες μουσικοί κερδίζουν μέσω αυτού πολύτιμη και πολύπλευρη εμπειρία επί της σκηνής.

Στο επίκεντρο του πρότζεκτ βρίσκονται το Κρατικό Κονσερβατόριο του Innsbruck και το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο: το καλοκαίρι στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, και τον χειμώνα στο Toblach (Νότιο Τιρόλο, Ιταλία) με την υποστήριξη των τοπικών αρχών του Τιρόλου και του Νότιου Τιρόλου. Από το 2015 υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τη Dr. Martha Walther-Bauer και επίσης από την Arianne Condellis.

Μέρος του πρότζεκτ είναι η ενεργή καλλιτεχνική ανταλλαγή στα πλαίσια του Euregio (Τιρόλο, Νότιο Τιρόλο, Τρεντίνο, Νότια Βαυαρία), καθώς και διεθνείς συνεργασίες με το Μεξικό και την Ουκρανία.

Παράλληλα με τις συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν masterclass και σεμινάρια από τις 17 με 24 Αυγούστου στην Μάνη (Mani Sonnelink) και από τις 25 με 31 Αυγούστου στην Καλαμάτα (Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας).

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Κανέτης, Anita Mitterer

Διδασκαλία:

Χρήστος Κανέτης, βιολί

Anita Mitterer, βιόλα

Βοηθοί:

Cristina Basili, βιολοντσέλο

Ιάσων Τζανάκος, βιολί

Ο σολίστ, μουσικός δωματίου και παιδαγωγός Χρήστος Κανέτης παίζει ένα βιολί του Giovanni Grancino από το 1697. Διδάσκει βιολί, βιόλα και μουσική δωματίου στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και στο Κρατικό Κονσερβατόριο του Innsbruck, Αυστρία.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών και στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1984 αποφοίτησε από το Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με τους Dorothy DeLay, Felix Galimir και μέλη του the Juilliard String Quartet.

Έχει παρακολουθήσει masterclass με τους Sandor Vegh, Ferenc Rados, Josef Gingold and Itzak Perlman.

Διακεκριμένος σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall και έχει παίξει εκτενώς στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α, στη Νότια Αμερική και στον Καναδά ως σολίστ με ορχήστρα και ως μουσικός δωματίου με αναγνωρισμένους μουσικούς, όπως οι Michael Webster, André Watts, Alfons Kontarsky, Rolf Plagge, Emil Rovner και Enrico Bronzi.

 

Η Anita Mitterer διδάσκει βιολί, βιόλα και μουσική δωματίου στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg από το 1992. Σπούδασε με τους Jürgen Geise, Antonin Moravec και Thomas Christian.
Για πάνω από 20 χρόνια ήταν η αρχιμουσικός του Baroque Ensemble of Salzburg και υπήρξε για πολύ καιρό σημαντικό μέλος του συνόλου Concentus Musicus του Nikolaus Harnoncourt. Η Anita Mitterer είναι η βιολίστα του διάσημου αυστριακού συνόλου Quatuor Mosaiques, το οποίο είναι γνωστό ως το πιο διακεκριμένο κουαρτέτο με όργανα εποχής. Με το συγκεκριμένο κουαρτέτο έχει παίξει σε διάσημους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ του κόσμου. Το σύνολο Quatuor Mosaiques χαίρει, επίσης, μιας εκτενούς δισκογραφίας που εκτείνεται από το κλασσικό βιενέζικο ρεπερτόριο μέχρι τη μουσική γνωστών συγχρόνων συνθετών.

Μέγας Χορηγός:
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
Διοργανωτές:
Αποκλειστικός Δωρητής:

© 2019 by International Kalamata Music Days