Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018 / Sunday, 8th July 2018

Danubia Symphonic Winds

Αυστριακή ορχήστρα πνευστών

Διεύθυνση: Andreras Simbeni

Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας | 21:00 | Είσοδος ελεύθερη

Kalamata Castle Amphitheatre | 21:00 | Free Entrance

PROGRAM:

Jan van der Roost: Puszta, 2 Gypsy Dances 

Artie Shaw: Concerto for Clarinet 

Erice Whitacre: Godzilla eats Las Vegas 

-PAUSE-

Nikos Skalkottas: 3 Greek Dances

Stathis Giftakis: 3 Songs for Brass and Choir (first performance) 

Thomas Doss: Blue Ribbon (+ Choir) 

Johann Strauss: Donau-Walzer

arr. Andreas Simbeni:

Η Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών «Danubia Symphonic Winds (DSW)» αποτελεί ένα πρόγραμμα συνεργασίας των μουσικών σχολείων του Klosterneuburg, της περιφέρειας Wagram, του Sieghartskirchen, του Traismauer και του Tulln, το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της «δικτύωσης μουσικών σχολείων και συνεργασίας σε μικρότερες περιφέρειες». Σκοπός της συνεργασίας αυτών των πέντε μουσικών σχολείων είναι να δοθεί η δυνατότητα σε νέους, αφοσιωμένους στο αντικείμενό τους μουσικούς να βιώσουν ως μέλη μιας μεγάλης ορχήστρας πολύ ξεχωριστά έργα συμφωνικής μουσικής για πνευστά και να τα παρουσιάσουν με την υψηλότερη δυνατή απόδοση κατά τη διάρκεια συναυλιών στην περιοχή τους και όχι μόνο. Μέχρι τώρα η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει συναυλίες το 2016

και το 2017 σε Niederösterreich και Oberösterreich.

Συμμετέχοντα σχολεία μουσικής: Klosterneuburg (Διευθ.: Ariadne Basili), περιφέρεια Wagram (Διευθ. Markus Holzer), Sieghartskirchen (Διευθ. Andreas Simbeni), Traismauer (Διευθ. Andreas Rauscher) και Tulln (Διευθ. Karl Hemmelmayer).

Μουσικοί: Η ορχήστρα που αποτελείται από 41 νέες και νέους (15 έως 24 ετών) μουσικούς από την παραδουνάβια περιοχή της Κάτω Αυστρίας θα πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες στην περιοχή της Καλαμάτας μαζί με αντίστοιχους μουσικούς πνευστών οργάνων από την Ελλάδα και μια ελληνική χορωδία.

Ο Διευθυντής της Ορχήστρας: Ο Andreas Simbeni σπούδασε κόρνο, διδασκαλία μουσικών οργάνων, διεύθυνση ορχήστρας πνευστών, ενορχήστρωση και σύνθεση σε Graz, Wien, Linz και Bolzano. Από το 2004 διδάσκει διεύθυνση μουσικών συνόλων / ορχήστρας πνευστών (ΕΕΤ) στη Μουσική Σχολή της Oberösterreich και είναι Διευθυντής του περιφερειακού μουσικού σχολείου του Sieghartskirchen. Με την Ορχήστρα Νέων και τη Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών του Sieghartskirchen κατέκτησε κορυφαίες θέσεις σε αυστριακούς διαγωνισμούς για ορχήστρες πνευστών που απαρτίζονται από νέες και νέους μουσικούς. Στο διάστημα μεταξύ 2011 και 2015 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο του Bozen στην τάξη του καθηγητή Thomas Doss. Από το 2012 είναι Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών Βιέννης.

Πολιτιστικές ανταλλαγές με την Ελλάδα: Το εν λόγω πρόγραμμα συνεργασίας DSW υφίσταται εδώ και τρία χρόνια και έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην πολιτιστική μας περιοχή. Τώρα πρέπει να καταρτιστούν περαιτέρω προγράμματα για το μέλλον. Στα πλαίσια της επικείμενης αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ θα ξεκινήσει με την πόλη της Καλαμάτας ένα κοινό πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ των δύο περιοχών. Η πόλη της Καλαμάτας διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ωδεία της Ελλάδας με πλούσια παράδοση στα πνευστά και πολύ καλή χορωδιακή σκηνή (μεταξύ των άλλων, διεθνή φεστιβάλ χορωδιών). Το πρόγραμμα αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της ορχήστρας της Niederösterreich (εμπλουτισμένης με ελληνικά πνευστά όργανα) και της τοπικής χορωδίας και ως εκ τούτου μια συνεργασία μεταξύ της περιφέρειας της Καλαμάτας και της παραδουνάβιας περιοχής της Niederösterreich. Θα παρουσιαστούν δύο έργα και συγκεκριμένα ένα έργο ενός αυστριακού συνθέτη και ένα έργο του Έλληνα συνθέτη Στάθη Γυφτάκη, ειδικά γραμμένo για τα συγκεκριμένα όργανα και την συγκεκριμένη εκδήλωση. Το πρόγραμμα αυτό συνδυάζεται με δημοφιλή αυστριακή μουσική (βαλς, χορούς κλπ.) και κλασικούς ελληνικούς χορούς. Η περιοδεία της ορχήστρας στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί κατά την έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο 2018. Η ανταπόδοση της επίσκεψης της ελληνικής χορωδίας και των μουσικών των πνευστών οργάνων θα πραγματοποιηθεί σε μία ή περισσότερες πόλεις της περιοχής του Δούναβη ως Πρωτοχρονιάτικες Συναυλίες με ελληνική (κλασική) μουσική, δύο έργα για χορωδία και ορχήστρα και αυστριακή μουσική (βαλς, χορούς κλπ.). Οι πρόβες θα πραγματοποιηθούν στο Klosterneuburg, όπου σχεδιάζεται να διεξαχθούν και δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα: «Τα στοιχεία που συνδέουν τη σύγχρονη με την παραδοσιακή λαϊκή μουσική» και «Τυπική και άτυπη εκπαίδευση στην ορχήστρα πνευστών πέρα από τα πολιτιστικά σύνορα». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Niederösterreich.

Μέγας Χορηγός:
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
Διοργανωτές:
Αποκλειστικός Δωρητής:

© 2019 by International Kalamata Music Days